• 25 STU. 14
  • 1

  MPO

  Medicinski pomognuta oplodnja, MPO (engl. ART-Assisted Reproductive Technology) je skup metoda kojima je cilj liječenje neplodnosti u slučaju kada par pokušava začeti djete više od godinu dana redovitim nezaštićenim spolnim odnosima te kada se uzroci neplodnosti ne mogu ukloniti drugim metodama.
  Suprotno učestalo nepravilno korištenom nazivu „umjetna oplodnja“, u ovim postupcima ne postoji ništa „umjetno“. Koriste se spolne stanice partnera (jajne stanice žene su oplođene sjemenim stanicama muškarca) i zameci koji se vraćaju u maternicu žene. Metode MPO jednostavno zaobilaze neke korake kod začeća djeteta koji se u ovom slučaju događaju in vitro, umjesto in vivo (oplodnja jajnih stanice i kultivacija zametaka).
  Obzirom na porast trenda odgađanja majčinstva iza tridesete godine, vjerojatnost da će doći do začeća u jednom mjesecu koja je između 15% i 25% i različite uzroke neplodnosti kod oba partnera, ne čudi podatak da se oko 15% parova bori s neplodnošću.
  Uzroci neplodnosti se u istom postotku javljaju kod muškaraca i kod žena.

  Leave a reply →
 • Posted by G. WordPress on 25. studenoga 2014, 11:43

  Bok, ovo je komentar.
  Za brisanje komentara, samo se prijavite i pregledajte komentare postova. Tamo ćete naći opciju uređivanja ili brisanja komentara.

  Reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream