Ginekologija i porodništvo


Ginekologija je grana medicine koja se bavi bolestima i liječenjem ženskog reproduktivnog sustava. Porodiljstvo predstavlja kontinuiranu medicinsku skrb – praćenje trudnoće od njezina početka do porođaja. U današnje vrijeme svjedoci smo sve većeg porasta malignih bolesti ženskog reproduktivnog sustava, porasta spolno prenosivih bolesti u mlađim dobnim skupinama, te čestih menstrualnih poremećaja i neplodnosti. Izuzetno je važna kontinuirana i redovita briga za spolno zdravlje, te edukacija mladih o spolnom životu radi prevencije bolesti.

Medicinska oplodnja


Medicinski pomognuta oplodnja, MPO (engl. ART-Assisted Reproductive Technology) je skup metoda kojima je cilj liječenje neplodnosti u slučaju kada par pokušava začeti djete više od godinu dana redovitim nezaštićenim spolnim odnosima te kada se uzroci neplodnosti ne mogu ukloniti drugim metodama.

Dermatologija i venerologija


Dermatologija je grana medicine koja se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem kože i njenih adneksa (dlake i nokti) te vidljivih sluznica. Koža je najveći i najvidljiviji organ našeg tijela te ima cijeli niz značajnih funkcija, od kojih ističemo njenu zaštitnu ulogu od okolišnih utjecaja, ozljeda i infekcije.
Na koži i njenim adneksima kod djece i odraslih mogu se pojaviti i uspješno izliječiti brojne promjene, npr: bradavice i druge dobroćudne izrasline, gljivične infekcije, dermatitis (kontaktni, atopijski, seborejički, …), akne, rosacea, psorijaza, poremećaji pigmentacije, različiti tumori kože i druge promjene.
Korektivna dermatologija se bavi problemima starenja kože i drugim estetskim pitanjima od pojačane dlakavosti do raznih nepravilnosti poput ožiljaka nakon akne ili sl.

Sistematski pregledi


Sistematski pregled je cjeloviti, detaljni pregled tijela i većine organa (“od glave do pete”).

Radiologija


Radiologija je u širem značenju znanost o zračenju. Obično se pod tim nazivom podrazumijeva medicinska radiologija, odnosno grana medicine koja se bavi primjenom raznih vrsta zračenja u cilju dijagnosticiranja i liječenja stanja odnosno bolesti.

Interna medicina


Internistički pregled je pregled kod kojeg doktor specijalist internist uzima detaljne podatke od pacijenta, potom obavlja i detaljni klinički pregled te u dogovoru s pacijentom odlučuje o daljnjim potrebnim pregledima. Doktor internist  mora imati široki spektar bolesti kojima se bavi, ali i s druge strane osjećaj kada treba konzultirati nekog subspecijalistu.

Laboratorijske pretrage


Laboratorijske pretrage su najbrži pokazatelj Vašeg zdravlja organizma. Laboratorijske pretrage krvi i urina pomažu liječnicima u ocjenjivanju stanja Vašeg zdravlja. Stoga je važno barem jednom godišnje napraviti kompletne laboratorijske pretrage kako bi na vrijeme prevenirali bolesti kojima je organizam sklon.

 

Layout

Color Skin

Header type

Top sidebar

2nd sidebar

Sticky Menu

Direction

Animations

TEST

roll up dermatologija

×