Radiologija

banner4

Radiologija je u širem značenju znanost o zračenju. Obično se pod tim nazivom podrazumijeva medicinska radiologija, odnosno grana medicine koja se bavi primjenom raznih vrsta zračenja u cilju dijagnosticiranja i liječenja stanja odnosno bolesti.

Mamografija

Mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki. Obavlja se na posebno konstruiranom rendgenskom uređaju koji se zove mamograf, a služi isključivo za snimanje dojki i za zahvate koji se rade pod kontrolom mamografske slike. Zbog svoje jednostavnosti, cijene i korisnosti mamografija je još uvijek zlatni standard u otkrivanju raka dojke.
Prilikom mamografskog pregleda, prave se dva rendgenska snimka svake dojke iz dva različita kuta. Grudi se pritišću između dvije ploče u trajanju od nekoliko sekundi. Pritiskanje je potrebno kako bi se dobila jasna i oštra slika. Cijeli pregled je gotov za nekoliko minuta.

Mamografija je rendgenski pregled dojki. Na mamografski pregled dolaze žene koje sudjeluju u zdravstvenom pregledu, takozvanom skriningu, žene koje same osjete promjenu / čvorić ili imaju druge simptome u dojkama, žene koje dolaze na godišnje kontrole nakon operacija

UZV gornjeg abdomena, bubrega, mjehura i prostate, štitnjače i vrata

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

UZV štitnjače

Omogućava uvid u veličinu, strukturu štitnjače te olakšava otkrivanje i liječenje bolesti štitnjače. Lako otkriva i vrlo male promjene u štitnjači. Ultrazvučni pregled omogućava i prikaz kože, potkožja, žlijezda slinovnica i limfnih čvorova. Pod kontrolom ultrazvuka mogu se uraditi citološke punkcije štitnjače.

UZV dojke

Ultrazvuk dojke (UZV dojke) pokazuje strukturu dojki. Najbolji rezultati u otkrivanju pojedinih bolesti dojke postižu se kombinacijom ultrazvuka i mamografije dojki. Ultrazvukom se analiziraju koža, potkožje, masno tkivo, mliječne žlijezde te eventualni čvorovi ili ciste u dojci. Pregled dojki ultrazvukom nije kompletan bez pregleda limfnih čvorova u pazuhima.

UZV lokomotornog sustava

Ovim pregledom je moguće dijagnosticirati hematome i rupture mišića kao i ekspanzivne promjene – tumore u mišićima. Kod rupture tetiva, posebno Achillove tetive ultrazvuk daje pouzdane podatke. Kod povreda zglobova ultrazvukom se otkrivaju hematomi i izljevi kao i oštećenja meniskusa koljenih zglobova. Može se koristiti i kod prijeloma kostiju te posebno u otkrivanju poremećaja arterijske i venske cirkulacije ruku i nogu.

Color dopler krvnih žila

Kolor dopler krvnih žila vrata ultrazvučna je pretraga koja omogućuje neinvazivan prikaz krvnih žila vrata i analizu stijenke krvne žile te može uputiti na prisustvo plaka i suženje krvnih žila. Dijagnosticira se stanje karotidnih i vertebralnih arterija u području vrata koje su zadužene za prehranu mozga. Pretraga služi i za praćenje bolesnika kod kojih je već utvrđeno suženje karotida, te bolesnika u kojih je izveden operativni zahvat na karotidnima arterijama.

Denzitometrija (DXA) - ispitivanje gustoće kosti

Denzitometrija je pretraga kojom se mjeri gustoća kostiju, a to je najbolji način za rano otkrivanje osteoporoze. Osteoporoza je bolest koja uzrokuje smanjenje koštane mase i gustoće. Česta je pojava kod žena u menopauzi, uslijed hormonskog disbalansa, ali i muškaraca. Suvremeni način života, nepravilna prehrana, fizička neaktivnost, pušenje, konzumiranje alkohola te produženi životni vijek doprinose razvoju bolesti. Kosti postaju krhkije i postoji velika mogućnost lomova. Pretraga traje oko 15 do 20 minuta. Za vrijeme pretrage se leži mirno, a dobivene slike su visoke rezolucije uz minimalno zračenje.

Digitalni ortopan

Digitalni ortopan je najčešća slika zuba i čeljusti s okolnim strukturama i predstavlja panoramsku slih svih zuba. Koristi se za prve preglede, procjenu kosti kod ugradnje implantata te kod većih protetskih radova. Bitno je smanjena doza zračenja, a značajno povećana preciznost i dijagnostička vrijednost u odnosu na klasične ortopane.